Eksamensforberedelse: 15 gode råd til dig der læser op til eksamen

 

Din eksamensforberedelse bør i virkeligheden foregå hele semesteret og ikke kun i den sidste tid op til eksamen. Har du sørget for at strukturere din læsning og taget gode noter hele semesteret, er det nemt at danne dig et overblik og finde ud af, hvor du har huller i din viden, du kan indhente under din eksamensforberedelse.

 

Nuvel, nu står du her, og du skal læse op til eksamen. Men hvordan gør du det bedst?

 

Kodeordene er planlægning og overblik. Det er forskelligt fra uddannelse til uddannelse, hvor lang tid man som studerende har til at forberede sig på en eksamen.

 

15 gode råd til din eksamensforberedelse

 

1. Sørg for at komme i gang i god tid
Det tager længere tid at læse op til eksamen, end du tror.

 

2. Skab dig et overblik
Køb eller tegn selv en månedsplan og også gerne et ugeskema. Marker alle eksaminer og deadlines for afleveringer i skemaet. Skriv så andre aftaler ind i oversigten: Hvornår skal du arbejde? Er der andre aktiviteter, du skal deltage i privat eller på dit uddannelsessted? Nu har du et overblik over, hvornår du har tid til eksamensforberedelse.

 

3. Planlæg
Planlæg hvad der er vigtigst at få læst. Hvilket stof fra pensum har du ikke styr på? Det er en god idé at få læst op på det nu. Det er ikke sikkert, du behøver at læse hele pensum inden din eksamen. Vurder hvilke tekster, du skal læse grundigt, og hvilke du kan nøjes med at skimme. Skriv ind i din ugeplan, hvad du skal læse hvornår.

 

4. Planlæg kun 60 % af din tid
Hvis du planlægger din tid ordentligt, er du sikker på at have plads i kalenderen til uforudsete ting. Eller hvis det tager længere tid at læse op, end du regnede med.

 

5. Del op i mindre delopgaver
Har du meget, du skal nå at læse op på, så del din læseplan ind i mindre opgaver. Der er noget motiverende og tilfredsstillende ved at kunne sætte et flueben ud for et overstået punkt på din to do-liste.

 

6. Hold fri
Skriv også ind i din plan, hvornår du skal holde fri. Det er godt at få et afbræk fra bøgerne, ligesom du også skal gøre plads til at få en ordentlig nattesøvn. Det er om natten, mens du sover, at hjernen sorterer i alt det stof, du har læst i løbet af dagen, og derfor er søvn vigtigt. For nogle er det også rart at kunne holde fri aftenen inden en eksamen for at lade op. Husk at plotte dine frirum ind i læseplanen.

 

7. Find ud af hvornår du læser bedst
Hvis du ikke allerede ved det, så undersøg hvornår på dagen du har nemmest ved at koncentrere dig. Måske er det morgen og formiddag? Eller sen aften? Reserver de tidspunkter på dagen, hvor dit fokus er størst, til eksamensforberedelse. 

 

8. Hold pauser
Brug strategien 45:15, når du læser. Det vil sige: Læs i 45 minutter, hold pause i 15 minutter. Eller benyt dig af pomodoro-metoden. Den kan du læse mere om i guiden Studieteknik: 11 enkle notatteknikker og læsemetoder.

 

9. Se eksamensforberedelsen som en del af læringsprocessen
Perioden med eksamensforberedelse går ikke ud på at læse nok til at bestå eksamen. Det er en mulighed for at lære og forstå dit pensum endnu bedre.

 

10. Brug din studiegruppe
Check ind med hinanden for at holde motivationen oppe, øv jer på at holde oplæg foran hinanden og giv konstruktiv feedback.

 

11. Tag gode noter
Lær dig selv en god notatteknik. Du kan f.eks. bruge mindmapping. Læs hvordan du gør i guiden Hvordan husker man det, man har læst?

 

12. Forklar stoffet til andre
Det er først, når du kan forklare andre, hvad de tekster, du har læst, handler om, at du er godt nok hjemme i stoffet. Brug din studiegruppe. I kan forklare hinanden svære begreber og teorier og stille hinanden uddybende spørgsmål. 

 

13. Øv dit oplæg
Træn dit eksamensoplæg for andre. På den måde finder du ud af, hvor lang tid det tager, og om der er noget, der skal ændres. Du kan læse mere om, hvordan du holder et godt oplæg i guiden 21 gode råd når du skal til mundtlig eksamen.

 

14. Læs din opgave grundigt igennem
Skal du til eksamen forsvare en opgave eller rapport, du har skrevet, så sørg for at læse den grundigt igennem inden. Selv om det er dig, der har skrevet den, og du mener, at du kan huske præcis, hvad der står i den, så læs den alligevel én gang til. Det forventes, at du kan den i søvne. Nu hvor den er kommet på afstand, vil du måske se på stoffet i et nyt perspektiv.

 

15. Brug den sidste dag på at repetere
Afsæt den sidste dag inden eksamen til at repetere stoffet. Her er dine noter og mindmaps guld værd. 

 

Kilder: Au.dkAau.dk.