Huskelisten til studiestart + 5 gode råd

Studiestart står for døren. Du kommer til at møde nye mennesker, lære en masse nye ting og få en helt ny hverdag. De første uger bliver med garanti hårde med både faglige og sociale udfordringer. Der er flere ting, du skal tage stilling til og have styr på, inden dit nye studie starter. Se vores tjekliste og skriv dig nogle af de gode råd i denne guide bag øret. 

 

Huskeliste til studiestart

Søg SU
Du kan søge SU tidligst en måned inden, du starter på dit studie. SU-styrelsen anbefaler, at du venter i hvert fald et par dage, fra du har sagt ja til din studieplads, til du søger om SU.

 

Find en studiebolig
Er du ikke allerede flyttet hjemmefra, er det måske nu, du skal ud og finde din egen bolig. Har du søgt ind på en uddannelse, kan du skrive dig op til et kollegieværelse eller en studiebolig. 

 

Læg et budget
Din økonomi kommer til at ændre sig, når du skal på SU. Her kan du finde vores skabelon til budget for studerende.

 

Søg boligsikring
Når din indkomst bliver lavere, vil du sandsynligvis kunne få mere i boligsikring, og det vil være et kærkomment tilskud i dit SU-budget. Du kan søge på Borger.dk.

 

Køb bøger
Undersøg om læselisten over de bøger, du får brug for, allerede nu ligger på dit studies hjemmeside. Og tjek om bøgerne til lige præcis dit studie ligger online hos Studybox.


Køb computer
Har du ikke allerede en computer, skal du købe en inden studiestart. Mange steder kan du få studierabat, når du skal købe ny computer til dit studie.

 

Find et studiejob

Du får næppe tid til at have et fuldtidsjob ved siden af studiet, men et deltidsjob til at supplere din SU er en god løsning for mange. Og så kan det være en god idé at finde et studiejob, der er relevant for din uddannelse.

 

Bestil studiekort
Det er din adgang til at få studierabat rigtig mange steder. Du bestiller studiekortet på dit uddannelsessteds hjemmeside.

 

Meld dig ind i en A-kasse
Selvom du har planer om at læse de næste år, er det fornuftigt at melde dig ind i en A-kasse. Det er mange steder gratis som studerende. Og du skal have været medlem i mindst et år for at optjene retten til dagpenge efter endt studie.

 

5 gode råd til studiestart

1. Orienter dig om dit nye studie
Læs studieordning en for at blive klogere på, hvad der forventes af dig. Sæt dig ind i, hvordan systemet for ECTS-point fungerer og undersøg hvilke fag og kurser, du skal have de næste år. Og orienter dig om, hvordan studiemiljøet er på dit uddannelsessted: Hvilke tilbud er der? Hvordan foregår undervisningen? Det meste information vil du kunne finde på skolens hjemmeside.

 

2. Sæt dig ind i, hvordan man studerer
At læse på en videregående uddannelse er meget anderledes end at gå på en ungdomsuddannelse. Du er kommet godt fra start, hvis du allerede nu sætter dig ind i studieteknik, læsemetoder og notatteknikker. 

 

3. Gør dig tanker om, hvordan din nye hverdag skal se ud
Hvordan vil du gerne bruge din fritid? Hvilket studiejob vil du gerne have? Hvordan vil du prioritere dine penge? Og hvornår skal du gøre plads i kalenderen til at læse? Studiestart er et godt tidspunkt at indføre nye rutiner i din hverdag.

 

4. Søg ny bolig i god tid
Det kan tage lang tid at finde den rigtige bolig. Skriv dig op til en studiebolig i god tid. Brug dit netværk til at søge et værelse du kan leje. Vær fleksibel med beliggenheden og vær tålmodig. Måske du bliver nødt til at tage, hvad du kan få, for at få en bolig inden studiestart, men det betyder ikke, at du ikke kan flytte til en bedre lejlighed eller et kollegieværelse med en bedre beliggenhed på et senere tidspunkt.

 

5. Vær imødekommende
Du kommer til at møde mange nye mennesker på dit studie. Og det er ikke nødvendigvis hende eller ham, du sidder ved siden af den første dag, der bliver din nye bedste ven resten af din studietid. Snak med så mange så muligt de første uger. Studiestart er også en mulighed for at få et nyt netværk, som du kommer til at kunne trække på mange år efter, du er færdig med at læse.

Hvornår er der studiestart?
Det er forskelligt fra uddannelse til uddannelse, hvornår der er studiestart. Nogle studier har kun uddannelsesstart i efteråret. På andre studier kan du starte både efterår (ca. 1. september) og vinter (ca. 1. februar). Nogle studier har en introuge for nye studerende - typisk en uge inden den officielle semesterstart.

Hvad er introuge?

Introugen på dit nye studie kommer til at byde på mange forskellige aktiviteter. På nogle uddannelsessteder tager de nye studerende på hyttetur  i nogle dage. Andre steder foregår introugen på uddannelsesstedet. Under introugen får du en masse information om dit studie, og du lærer dine medstuderende at kende.

 

De fleste steder er det frivilligt, om du vil deltage i introperioden. Undervisningen er ikke startet endnu, men selvom du ikke kommer til at gå glip af noget fagligt, hvis du ikke deltager, så risikerer du alligevel at blive hægtet lidt af dit nye studie, hvis du ikke prioriterer at tage med til introugen.

 

Under introugen vil du sikkert møde nogle af de studerende, der har læst på studiet et par semestre, og de kommer til at fortælle en masse om, hvordan du bedst tilrettelægger din hverdag med undervisning, selvstudie og måske også et fritidsjob.

 

Måske er der en introduktion til studieteknik, der kommer til at være guld værd for dig senere, når du skal i gang med at fordybe dig i dine nye bøger.

 

Og så kommer du til at lære dine medstuderende meget bedre at kende. Der er større chance for, at du får knyttet nogle stærke sociale bånd, når du deltager i introforløbet op til studiestart. Dine medstuderende kan være med til at hjælpe dig gennem studiet, når det bliver hårdt. Måske du allerede ved studiestart kan finde nogle at lave en studiegruppe med. Et godt socialt liv på studiet er for mange lig med et godt studieliv, hvor du kommer til at trives. 

 

Skal jeg have et studiejob?

Det kan være en god idé at få dig et studiejob ved siden af dit nye studie, for det er svært at leve udelukkende af SU. Hvor mange timer du har tid til at arbejde ved siden af studiet afhænger af, hvilket studie du læser.

 

Selv om der måske er få undervisningstimer på skemaer, skal du på mange uddannelser bruge meget tid på at læse og forberede dig til undervisningen.

 

Du kan tage kontakt til studievejledningen på dit uddannelsessted for at undersøge, hvor meget tid du har til et studiejob ved siden af skolen. Eller du kan måske spørge en af de studerende, der allerede har læst et par semestre, hvordan de får tid til at arbejde ved siden af.

 

Er det umuligt at kombinere dit studie med et job, kan du overveje at tage et SU-lån, så du kan supplere din SU og få mere plads i din økonomi. 

 

Skal jeg have et studielån?

Der er ikke andre end dig selv, der kan beslutte, om du har brug for et studielån. Er du på SU, kan du supplere med et SU-lån, du først skal betale tilbage, når du er færdig med at læse. Det kan give dig lidt mere økonomisk råderum.

 

Især kan det være en god løsning, hvis du ikke har tid til at have et studiejob. Men husk, at det er et lån, som du skal betale af på i mange år fremover. 

 

Nervøs for studiestart

Det er helt normalt at være nervøs før studiestart. Du tager hul på en helt ny del af dit liv med en ny hverdag. De første uger bliver helt sikkert hårde: Der er masser af ny information, du skal forholde dig til og nye mennesker, du skal lære at kende.

Husk på, at alle andre sikkert er lige så usikre og nervøse, som du er.