Budget for studerende - sådan lever du på et SU-budget?

Om du snart skal starte på nyt studie og have udbetalt SU for første gang, eller du længe har været vant til, at SU-styrelsen hver måned overfører en fast portion penge til din NemKonto: Det er aldrig for sent at få overblik over din økonomi. 

 

Som studerende er det en god idé at lægge et budget for at holde styr på dine udgifter. Både for at sikre dig, at du har penge nok til mad og husleje, men også for at kunne spare op til ting du ønsker dig eller have plads i budgettet, når du skal flytte eller din cykel skal repareres.

 

Det kan virke som en uoverskuelig opgave at lægge budget - derfor har vi samlet de bedste råd til din økonomi her i guiden. Vi viser dig, hvordan dit budget kan se ud, og du kan downloade vores budgetskema og selv udfylde det med dine egne poster.

 

Hvad koster det at være studerende?

Det afhænger både af, hvor du bor i landet, og hvad du studerer. Det er typisk billigere at bo uden for storbyerne, og mens der på nogle uddannelser er ganske lidt læsestof og derfor lave udgifter til bøger, skal du på andre studier bruge mange penge på faglitteratur.

 

Hvad bruger studerende penge på?

Det er vidt forskelligt, hvad man bruger penge på som studerende. Typisk har du faste udgifter til husleje, telefon, internet, transport, forsikringer og måske også A-kasse og fagforening. Du skal også betale for mad, tøj, fornøjelser og bøger til dit studie.

 

Husleje: Hvad koster en studiebolig?

Hvor meget skal man sætte af til husleje som studerende? Det varierer fra by til by og typen af bolig. En gennemsnitlig almen ungdomsbolig koster 3.000-3.600 kroner om måneden. Lejer du et værelse privat, kan du regne med at skulle betale mere end det. 

 

Huslejen spiser typisk en tredjedel af dit budget som studerende.

 

Kan jeg leve af SU?

Du skal ikke regne med at kunne leve af din SU alene. Du får udbetalt ca. 5.400 kroner i SU, og en almen ungdomsbolig koster fra 3.000 kroner om måneden. Når huslejen og dine faste udgifter er betalt, er der næppe noget rådighedsbeløb tilbage til mad og fornøjelser.

Gode råd når du lægger dit SU-budget Skab overblik over dine faste og dine variable udgifter.

Sørg for at bruge færre penge end du får udbetalt.

Overvej om der er et sted, du kan spare.

Lav en opsparing, så du har en økonomisk buffer til uforudsete udgifter.

Hold øje med, hvor meget du bruger.

Tjek din netbank hver dag, så du bevarer overblikket.

Brug en app til at holde styr på dit forbrug.

Juster løbende dit budget. Bruger du f.eks. mindre på mad en forventet, kan du skrue ned for den post.

 

Skal jeg tage et SU-lån?

Det er en individuel beslutning, om du har behov for et studielån. Det kan være en god løsning, hvis du gerne vil koncentrere dig om dine studier og derfor ikke har tid til at have et studiejob ved siden af.

 

Måske du vælger at tage et lån de første måneder af din studietid, hvor alt er nyt, og du gerne vil bruge tid på at lære dit studie og dine nye medstuderende at kende. Du kan vælge kun at få lånet udbetalt i eksamensperioder, eller mens du skriver bachelor. Det kan også være nødvendigt at tage et SU-lån, hvis du ikke kan finde en studiebolig, der matcher dit budget som studerende. 

 

Husk, at det er penge, du skal betale tilbage på et senere tidspunkt - også selv om du ikke gør din uddannelse færdig eller får et job. 

 

Hvordan lægger jeg et budget?

Når du er på SU, kan det være en god idé at lægge et budget for at få et overblik over dine indtægter og udgifter. Er du lige flyttet hjemmefra, skal du nu til at betale f.eks. for internet og forsikringer for første gang i dit liv. Og var du før vant til at have et fuldtidsjob, skal du måske skrue ned for dit forbrug og i højere grad holde snor i, hvor mange penge der fosser ud af dine lommer hver måned.

 

Nedenfor finder du et eksempel på et budgetskema for studerende. Måske din økonomi kommer til at se anderledes ud. Det afhænger f.eks. af din personlige økonomi, hvor meget du kan få udbetalt i boligstøtte, det kan være, du er heldig at finde et billigt kollegieværelse, og måske du cykler i stedet for at bruge penge på et ungdomskort. Og så er det heller ikke alle, der har tid til at tjene penge på et studiejob.

 

Du kan downloade vores skabelon til budget for studerende, så du selv kan udfylde det tomme skema med dine egne indtægter og faste- og variable udgifter. 

 

Eksempel på et budget som studerende

Budget for studerende
Download vores skabelon til et budget for studerende

Madbudget for studerendeDu kommer ikke til at leve af gåseleverpostej og store bøffer på dit SU-budget. Men som studerende behøver du ikke at sulte. Internettet svømmer over med opskrifter på billig SU-mad, og tager du fornuften med, når du er på indkøb, kan du sagtens spise både sundt og lækkert.

 

Hvor mange penge bruger man på mad om måneden?

Gode råd til et madbudget for studerendeLav en madplan

Køb ind i discountbutikker

Køb stort ind

Hold udkig efter tilbudsvarer

Køb datovarer

Fravælg kød nogle dage om ugen

Lav store portioner og frys ned

Spis rester 

 

Hvor mange penge, du skal sætte af til mad i dit SU-budget, afhænger af, hvilke krav du stiller til din kost. Et skøn lyder, at én studerende på SU kan leve for 50 kroner om dagen. Det er ca. 1.500 kroner om måneden til et realistisk madbudget.

 

Hvis du handler stort ind, køber madvarer, når de er på tilbud og kun går i discountsupermarkeder, skulle det ikke være umuligt at overholde. Hvis du endda kan affinde dig med at leve vegetarisk nogle af ugens dage, er der også penge at spare - kød en nemlig en dyr post i et madbudget.

 

Lav en madplan og hold dig til den. Så kan du bedre planlægge dine indkøb, og der er mindre risiko for, at du bliver fristet af dyr takeaway. Sørg for at lave store portioner af retter, der kan fryses ned eller spises som rester dagen efter.

 

Sørg for altid at have tørvarer og konserves i skabene, som du nemt kan bikse en ret sammen af. Det kan være pasta, flåede tomater på dåse, fiskekonserves, ris og bønner. Du kan også købe grøntsager fra frost, som du kan smide i en gryderet. 

 

Og så er det også helt ok, lækkert og sundt at spise rugbrødsmadder til aften af og til.

 

Eksempel på et realistisk madbudget på SU

Madplan for studerende

Download vores skabelon til et madbudget for studerende.

 

Kilder: Ungdomsboligrapporten 2020BL.dkraadtilpenge.dkfinanstilsynet.dk.